dinsdag, januari 28

Zo werkt opladen elektrische auto

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Een elektrische auto moet regelmatig worden opgeladen. Dat doe je met laadpaal of een snellaadpaal en daar heb je een zogenaamde laadpas voor nodig. Laadpalen vind je langs de openbare weg en zijn vaak eigendom van privé aanbieders van laadpassen. Met die laadpassen heb je toegang tot bijna alle openbare laadpalen in Nederland. Andere laadpassen geven je uitsluitend toegang tot bepaalde netwerken in eigen land en in de meerderheid van de Europese landen. Maar hoe werkt nu het opladen van een elektrische wagen aan een laadpaal en met welke factoren hou je best rekening?

Elektrische auto opladen met laadkabel en laadpaal

Er zijn dus meerdere manier om je elektrische auto op te laden. Het elektrische laden laadpaal is vergelijkbaar met dat van alle elektrische toestellen, bijvoorbeeld je smartphone. Je sluit je elektrische wagen met een oplaadkabel aan op een laadpaal waardoor je (bijna) lege batterij wordt opgeladen. De snelheid van opladen is van meerdere factoren afhankelijk en is verschillend van automerk tot automerk. Je elektrische auto thuis opladen is erg handig, maar daar is wel een investering voor nodig.

Je elektrische auto opladen bij je thuis

Gewone laadpalen bevinden zich langs de openbare weg, vlak bij bedrijven, kantoren, bedrijfsterreinen of dus gewoon bij je thuis. Dat kan op je oprit of in je garage. Voor een eigen laadpaal heb je uiteraard geen abonnement nodig. Je eigen laadpaal hangt aan de muur in je garage. We spreken dan van een wallbox. Je moet dan wel investeren in je eigen laadpaal maar thuis opladen is goedkoper dan langs de openbare weg. Op termijn betaalt zo een laadpaal voor thuis zichzelf terug. Om een laadpaal thuis te installeren heb je een aanvraag nodig. Daarbij kan de ANWB kan je een handje helpen. Het volledig opladen van een batterij duurt gemiddeld tussen de zes en tien uur.

De accu van je elektrische auto opladen met een snellader

Je auto onderweg sneller opladen kan met een snellaadpaal langs drukke wegen, de nabijheid van tankstations en aan snelwegen. Voor het gebruik van deze snellaadpalen heb je een laadpas nodig. Snellaadpalen laden je elektrische wagen veel sneller op. De accu van je auto opladen voor maximaal 80 procent duurt maar 20 tot maximaal 40 minuten. Volledig opladen aan een snellaadpaal is meestal niet mogelijk.

Share.

About Author

Leave A Reply