Een inbreker kan al binnen 30 seconden in je huis staan wanneer je huis niet goed beveiligd is. Je kunt vaak je huis heel makkelijk veiliger maken en inbrekers hierdoor een stapje voor zijn. Welke stappen kun je nemen om je huis te beveiligen tegen inbraak?
1. Plaats een alarmsysteem
Plaats een alarmsysteem of een camera om je woning veiliger te maken. Alarmsystemen en camerabewaking zijn te verkrijgen in vele soorten en maten. Laat een kwalitatief goed systeem of een slimme camera plaatsen. Geen goedkope apparaten uit een bouwmarkt, deze zijn te makkelijk uit te schakelen of kapot te maken door inbrekers. Er zijn ook veel verschillende camera’s op de markt. Ga na welke camera de beste oplossing is voor jouw woning. Wanneer je afgelegen woont is bijvoorbeeld een infraroodcamera handig voor als het erg donker wordt rondom het huis. Er zijn verschillende experts die je kunnen helpen bij de keuze voor een alarmsysteem en camera. Mocht je toch zonder camera willen zien wie er voor je deur staat? Zorg dan dat er glas in je voordeur zit of een zijlicht. Dan weet je voor wie je de deur opendoet.
2. Sluit alle ramen en deuren
Al ga je maar voor heel eventjes de deur uit, zorg dat alle ramen en deuren gesloten zijn. Wanneer je ze open laat staan, is het voor inbrekers enorm makkelijk om je huis binnen te dringen. Dat doen ze niet alleen via grote openstaande ramen, maar ook via een wc-raampje of een raam op de eerste verdieping. Deze verdiepingen kunnen ze makkelijk bereiken via een uitbouw, garage of zelfs via een ladder of kliko die niet opgeborgen staan.
3. Maak gebruik van buitenverlichting.
Inbrekers houden niet van licht. Met goede buitenverlichting wordt jouw huis dus veel onaantrekkelijker voor inbrekers. Het verstandigst is om buitenlampen te plaatsen met een bewegingssensor, tijdschakelaar of schemerschakelaar. Wanneer na een bepaalde tijd de lampen aangaan, geeft dit ook een bewoonde indruk. Het kan natuurlijk ook zijn dat je huis mede door straatverlichting goed verlicht wordt. Is de straatverlichting kapot, laat dit dan ook meteen aan de gemeente weten!
4. Zorg voor een bewoonde indruk
De meeste inbraken worden gepleegd door gelegenheidsinbrekers. Gelegenheidsinbrekers zijn inbrekers die pas in actie komen als er een gelegenheid plaatsvindt. Dit kan een woning zijn waarvan de gordijnen al een paar dagen gesloten zijn of een brievenbus die uitpuilt met post. Inbrekers hebben ook een slim trucje om te weten of de bewoners afwezig zijn. Ze zetten een takje of een ander voorwerp van buiten tegen de deur aan, en wanneer het voorwerp niet verplaatst is, betekent dit dat de deur niet open geweest is, wat wijst op afwezigheid. Tips om een bewoonde indruk achter te laten:
- Met een tijdschakelaar gaat verlichting zelf aan, zo lijkt het of je thuis bent als er veel licht brand.
- Vraag aan de buren of ze de post uit de brievenbus willen halen wanneer je langere tijd weg bent. Zij zouden ook de gordijnen af en toe open of dicht kunnen maken.
- Ruim niet alles op, laat iets op tafel staan zoals een kopje.
- Leg waardevolle spullen uit het zicht.
5. Een veilige woning heeft goede sloten
Zorg ook voor kwalitatief goede sloten op de deuren. Er zijn twee keurmerken voor sloten waarbij de sloten getest zijn op sterkte: Het Politiekkeurmerk Veilig Wonen en het SKG-keurmerk.
Zoals je leest kun je dus genoeg doen aan inbraakbeveiliging. Het zijn vaak kleine dingetjes waar je aan moet denken, waardoor ze ook makkelijk te vergeten zijn. Toch kun je inbrekers voor zijn door deze tips toe te passen op je woning. Voorkomen kun je nooit, maar een stapje voor zijn is het sowieso waard!