In een ruime en lege woonkamer heb je wel eens last van galm. Vooral in huizen en kantoren is dit een heikel punt. Problemen met de akoestiek monden uit in een vervelende galm. De gevolgen hiervan zijn hoofdpijn en verlies van concentratie. Hoe kom je nu af van die vervelende galm? Dat kan door meerdere dingen, zoals gordijnen, tapijt op de vloer, accessoires of meubels van stof. Het zijn allemaal simpele aanpassingen, maar daardoor ben je wel snel van de galm af. In dit artikel geven we je alle tips en tricks hoe je de akoestiek in je woonkamer verbetert.
Waardoor ontstaat de galm?
De galm ontstaat door kale en harde oppervlakken. Dit zorgt voor een terugkaatsing van het geluid. Dat zorgt voor die vervelende galm. Kijk eens om je heen in de woonkamer. Hoeveel van zulke oppervlakken zie je momenteel? Dat kunnen ramen zijn, gestucte muren en vloeren met plavuizen. Als je dit kaal laat, ontstaat dat holle geluid. Zachte materialen dempen het geluid. Hierdoor heb je geen last meer van problemen met de akoestiek.
Tip 1: Gordijnen voor een betere akoestiek
Grote ramen zijn heel fijn omdat ze veel licht doorlaten. Echter zorgen de ramen voor weerkaatsing van alle geluiden. Mooie rolgordijnen zijn hiervoor gelukkig de oplossing. Je kan deze kopen in de ouderwetse variant, maar ook als automatische rolgordijnen. Het mooie van een elektrisch rolgordijn is dat je deze op afstand kan bedienen. Alle varianten dempen de geluidsgolven die weerkaatst tegen het glas. Met verduisterende gordijnen heb je ook nog eens alle privacy.
Tip 2: De vloer
Vroeger hadden de mensen vaker tapijt of kurk in hun woonkamer en daardoor waren er ook minder akoestische problemen. De strakke moderne vloeren van tegenwoordig maken een ruimte juist hol met dito geluid. Plavuizen en beton cire zien er heel mooi uit, maar dit zorgt ook voor dat galmende geluid. Wil je liever geen tapijt over de hele vloer van je woonkamer? Los het probleem dan op met stijlvolle vloerkleden.
Tip 3: Maak hoekjes in je woonkamer
In lege ruimtes met kale muren is de kans op een echo zeer groot. Door hoekjes in de ruimte te maken, kun je de echo onderbreken. Hierdoor verbetert de akoestiek weer aanzienlijk. De kamer opsplitsen doe je met boekenkasten of kamerschermen. Zo maak je je woonkamer nog eens extra gezellig.
Tip 4: Meubels van stof
Een goed gemeubileerde inrichting doet ook wonderen voor de galmende geluiden in je huis. Leer en steen zijn harde materialen en die zorgen ook voor een weerkaatsing van het geluid. Stoffen meubels absorberen de geluidsgolven. Bovendien zit het ook heel erg lekker. Heb je al een leren bank? Dan kun je het probleem met je akoestiek verbeteren met kussentjes en dekentjes op de bank en in de stoelen.
Tip 5: Zet accessoires neer in je woonkamer
Accessoires zorgen ook voor demping van die nare geluidsgolven. Kleed je kamer of kantoor dus vooral aan met kussens, kaarsen en fotolijsten. Ook planten schilderijen aan de muur kunnen hier zeker bij helpen. Als je alle tips toepast in je woonkamer is de akoestiek in je woonkamer aanzienlijk verbeterd.