donderdag, november 21

Energiezuinige maatregelen treffen in huis: wat is er mogelijk?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Heb je een geweldige woning op het oog? Is dit echt jullie droomhuis, maar schrik je even als je ziet hoe onzuinig deze is? Dan moet je rekening gaan houden met een fikse energierekening. Heb je dit er voor over of om in jouw droomwoning te kunnen wonen of zie je dit echt niet als een optie? Dan hebben wij goed nieuws: het is nog steeds mogelijk om deze woning te betrekken, zeker als je direct in energiezuinige maatregelen investeert. Maar is het deze investering wel waard als je een nieuw huis koopt? En welke maatregelen kan je dan precies treffen? En belangrijker nog: hoe ga je dit betalen?

Je huis energiezuiniger maken doe je zo

Iedere woning wordt tegenwoordig bij de verkoop voorzien van een energielabel. Hieraan kun je zien hoe energiezuinig een woning precies is. Als de uitslag van het energielabel tegenvalt, kan je hier maatregelen voor treffen. Maar welke mogelijkheden zijn er precies? Wij zetten de meest gebruikte maatregelen voor jou op een rijtje:

  • Isolatieglas plaatsen: vooral in oudere woningen komt nog vaak enkel glas voor. Dit glas oogt misschien op het eerste gezicht solide, maar laat enorm veel warmte door. Hierdoor stook je als het ware voor de buitenlucht. Dat is natuurlijk zonde, want hierdoor beschik je over een torenhoge energierekening én een laag wooncomfort. Het plaatsen van isolatieglas zal tot een fikse besparing op de energierekening leiden. Zo haal je je investering er op de lange termijn zeker uit.
  • De woning moet volledig geïsoleerd worden om voor een hoger energielabel in aanmerking te komen. Het isoleren van een woning kan vrij duur zijn, maar uiteindelijk zal je deze investering vanzelf terugverdienen doordat de waarde van het huis stijgt en de energierekening omlaag zal gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vloer-, dak- en spouwmuurisolatie. Hou er wel rekening mee dat een volledig geïsoleerde woning ook over een goed ventilatiesysteem moet beschikken, anders komt er te weinig frisse lucht in huis!
  • Maak gebruik van tochtstrips en deurdrangers om te veel tocht in huis te voorkomen. Hierdoor blijft de temperatuur aangenaam en hoeft de verwarming minder hard te werken.

isolatie

Is het de moeite waard?

Is het de moeite waard om jouw woning energiezuiniger te maken? Over het algemeen kunnen we deze vraag met een volmondig ‘ja’ beantwoorden. In de meeste gevallen kan het inderdaad alleen maar voordelen opleveren als je deze maatregelen treft. Er moet echter wel een kostenbatenanalyse opgesteld worden. Wat is de terugverdientijd? Levert het inderdaad meer op door de lagere energiekosten of moet je, door de lening die je wellicht genomen hebt, meer betalen dan ooit? Op basis van die informatie kun je bepalen of de verbouwing de moeite waard is.

Financieringsmogelijkheden

Er zijn verschillende manieren waarop je energiebesparende maatregelen in huis kunt financieren. Vaak mag je bijvoorbeeld de hypotheek verhogen als je kunt aantonen dat je het geld wilt gebruiken voor het treffen van energiebesparende maatregelen. Hier zijn aparte regelingen voor die je na kunt vragen bij jouw hypotheekverstrekker. Daarnaast is het soms ook mogelijk om in aanmerking voor subsidies en speciale leningen te komen. Hierdoor kan het zeer aantrekkelijk zijn om deze maatregelen te treffen en jouw droomhuis te kopen.

Share.

About Author

Leave A Reply