donderdag, november 21

Welke verbouwingskosten zijn aftrekbaar?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Een verbouwing kost doorgaans veel geld. In de meeste gevallen wordt een heleboel geld neergelegd om het woongenot te verhogen. Soms op eigen initiatief en soms omdat het niet anders kan. Daarom is het prettig om over enkele besparingsmogelijkheden te beschikken. Helaas weet niet iedereen waar hij recht op heeft en blijven hierdoor veel mogelijke financiële meevallers liggen. Wist je bijvoorbeeld dat sommige verbouwingskosten van je woning aftrekbaar zijn? Hierdoor is het in theorie mogelijk om minder belasting te betalen. Maar hoe zit dat eigenlijk precies? En welke kosten zijn aftrekbaar?

Wat betekent aftrekbaarheid precies?

Voordat we vertellen welke verbouwingskosten aftrekbaar zijn, is het eerst belangrijk om de definitie van deze term te kennen. Want wat houdt aftrekbaarheid precies in? Ieder jaar wordt er een berekening gemaakt van jouw belastbaar inkomen. Op basis van die informatie wordt gekeken of je meer belasting moet betalen, of je voldoende belasting hebt betaald of misschien zelfs recht hebt op een teruggave. Als je belastbaar inkomen daalt, hoef je logischerwijs ook minder belasting te betalen. Wanneer iets aftrekbaar is van de belasting, betekent dit dus dat je een bepaald bedrag van het belastbaar inkomen mag aftrekken. Hierdoor daalt je inkomen en hoef je uiteindelijk minder belasting te betalen of heb je aan het einde van het jaar recht op een teruggave.Wat betekent aftrekbaarheid precies?

Welke kosten zijn aftrekbaar?

Is het plaatsen van een dakkapel belasting aftrekbaar? Dat is een hele goede vraag, maar er is helaas geen kant-en-klaar antwoord beschikbaar. De kosten zelf mogen namelijk nooit van het belastbaar inkomen worden afgetrokken. De rente die je betaalt als je een eventuele lening afsluit echter weer wel. Simpel gezegd zijn enkel en alleen de rentekosten aftrekbaar. De voorwaarde is dus dat je een lening afsluit voor de verbouwing. Alleen dan heb je recht op een financieel voordeel. Vergis je echter niet in het feit dat deze besparing flink op kan lopen!

Ben je benieuwd voor welke verbouwingen dit precies geldt? Dan moeten we eerst weten wat de Belastingdienst hier over te zeggen heeft. Zo stelt de Belastingdienst dat; “Als u geldt leent voor het verbouwen of onderhouden van uw woning, u de rente die u hierover betaalt mag aftrekken.” De volgende onderhouds- en verbouwingswerkzaamheden vallen onder deze regeling:

  • Het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp
  • Asbestverwijdering bij verbouw- of opknapwerkzaamheden aan het huis
  • Een zonnescherm dat blijvend aan de woning wordt bevestigd. Let op; deze mag niet demonteerbaar zijn, waardoor deze later meegenomen kan worden bij een eventuele verhuizing
  • Schilderwerk van de buitenkant van de woning (onderhoudsschilderwerk)
  • Het vervangen van kozijnen, ramen en deuren in de woning
  • Dubbel glas
  • Isolatiewerkzaamheden
  • Het plaatsen van vloeren die onlosmakelijk met het huis zijn verbonden
  • De definitieve aanleg en ontwerp van een tuin

Zoals je ziet, kunnen heel wat verbouwings- en onderhoudswerkzaamheden van het belastbare inkomen worden afgetrokken. Hierbij geldt nogmaals wel dat je de verbouwing niet zelf financiert, maar hier een lening voor afsluit. Bepaal zelf wat voor jou op dit moment het meest aantrekkelijk is en hoeveel je daadwerkelijk ‘bespaart’ als je toch een lening afsluit.

Share.

About Author

Leave A Reply