De energietransitie is duidelijk actief in ons land. 2019 ging van start met een flinke stijging in energiekosten. Voor de meeste consumenten betekent dit een stijging van maar liefst € 150 tot € 300,- op jaarbasis. Dit heeft meerdere oorzaken. Vooral de mensen die gebruik maken van grijze stroom worden hard ‘aangepakt’. Zij moeten enorm veel extra geld bij leggen. De overheid heeft haar zinnen gezet op een CO2 neutraal Nederland in 2050. De eerste stappen zijn al gemaakt. Vanaf volgend jaar mogen op gas gestookte cv-ketels niet meer verkocht worden en nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig zonder gasaansluiting opgeleverd. Door de stijgende energieprijzen in (voornamelijk) grijze stroom, probeert de overheid de drempel naar groene stroom te verlagen. Overstappen op groene stroom, is dit verstandig?
Wat is duurder, groene of grijze stroom?
Voorheen lag de drempel om over te stappen naar groene energie zeer hoog. Het produceren van groene energie kost meer geld. Deze kosten worden logischerwijs verhaald op de consument. Toen de energietransitie nog niet actief was en mensen minder energiebewust leefden, was de prijs voor grijze stroom gewoon een stuk aantrekkelijker. Zeker voor mensen die weinig te besteden hadden. Een groen energiecontract leek dan ook enkel weggelegd voor de elite. Inmiddels is dit helemaal omgeslagen. Steeds meer mensen raken bewust van de gevolgen die hun daden hebben voor het milieu. Steeds meer consumenten willen zich inzetten voor het milieu, voor de toekomst van de komende generaties. Maar hoe zit dat met het kostenplaatje?
Consumenten merken tegenwoordig weinig prijsverschil tussen groene en grijze stroom. Grijze stroom wordt duurder door de verhoging van meerdere belastingen, daarnaast raken de grondstoffen uitgeput. Groene stroom wordt tegenwoordig door meerdere energiemaatschappijen geleverd. Zo is UnitedConsumers energie er zelfs op gericht om de vaste lasten van de consument zo laag mogelijk te houden, ook als ze kiezen voor groene energie. Hierdoor is de drempel ontzettend laag geworden. Sterker nog: in de meeste gevallen ben je voordeliger uit als je kiest voor groene stroom.
Groene energie: de toekomst
Nederland moet CO2 neutraal worden. Dat is een feit. Dit realiseren kost echter veel tijd en geld. De overheid zal veel moeten investeren om haar burgers te ondersteunen en een duwtje in de goede richting te geven. Het duurder maken van grijze energie, en dan voornamelijk de gaskosten, is een goede eerste stap. Groene energie is de toekomst. Of je hier nu op zit te wachten of niet. Uiteindelijk zullen we allemaal gebruik maken van energie die van natuurlijke bronnen afkomstig is. Maar hoe wil jij gehoor geven aan de energietransitie? Stap je over op groene energie van een bekende energieleverancier? Of heb je grootsere plannen in de toekomst?
In de nabije toekomst zullen we allemaal over moeten stappen op gasloos wonen. Dit betekent dat er alternatieven gevonden moeten worden om woningen te verwarmen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een warmtepomp of zonneboiler. Deze natuurlijke warmtebronnen kosten elektriciteit. Als je écht stappen naar een zelfvoorzienend bestaan wilt zetten, is het raadzaam om daarvoor ook zonnepanelen aan te schaffen. Door middel van energie besparen in huis, het gebruik van zelfvoorzienende energiebronnen en aanvullende hulp van een groene energiemaatschappij ben jij klaar voor de toekomst, een mooier Nederland!