Het is heerlijk tot rust komen in een warm bad. Ga jij de badkamer verbouwen of renoveren en wil je heel graag een bad. Bij deze enkele tips bij de keuze voor een nieuwe badkuip.
Juiste vorm en type badkuip voor de badkamer
Een belangrijk aspect van de badkamer is de ruimte die je hebt. Welk bad kan je kwijt in de badkamer? De vormen die het meest voorkomen zijn rechthoekig, halfrond, rond en ovaal. Er zijn ook baden die geschikt zijn voor kleinere ruimtes zoals een bad met meerdere hoeken.
Douche- en badcombinatie
Heb je een krappe badkamer dan is een douche- en badcombinatie een goede oplossing. Deze baden hebben een vlak gedeelte waar je kan douchen. Baden die enkel bedoelt zijn om een bad in te nemen hebben een ronde bodem. Maak het bad compleet met een badscherm. Dit voorkomt dat de badkamervloer nat gespetterd wordt.
Hoekbad
Wanneer je zowel een douche als een bad wilt dan is een hoekbad een goede oplossing. Een hoekbad neemt zo min mogelijk ruimte in beslag aangezien deze in de hoek van de badkamer is verwerkt. De badkraan kan verwerkt worden in de muur of in het bad zelf.
Vrijstaand bad
Wanneer je de luxe hebt van een grote badkamer dan is een vrijstaand bad een goede optie. Een vrijstaand bad is een schitterende aanvulling wat zorgt voor een luxe uitstraling. Je kan gaan voor een klassieke variant namelijk een bad op pootjes. Of een vrijstaand bad wat gemaakt is van één geheel. Een solid surface bad.
Ligbad of een zitbad
De baden die we zojuist hebben benoemd zijn ligbaden. Je kan hier languit in gaan liggen. Dat is wat de meeste mensen zo fijn vinden aan een bad. Er zijn echter ook zitbaden. Deze baden hebben een verhoogd zitvlak. Een groot voordeel hiervan is dat het bad nog minder ruimte in neemt. Een zitbad kan 120cm lang zijn terwijl een normaal ligbad gemiddeld 180cm lang is.
De ideale badkraan
Het type kraan kan afhangen van je gewoontes. Wil je nadat je een bad hebt genomen jezelf afspoelen? Dan heb je een handdouche nodig. Heb je een douche- en badcombinatie dan heb je een bad- en doucheset nodig. Er zijn een aantal mogelijkheden op dit gebied.
Opbouwkranen
Opbouwkranen kom je het vaakst tegen in de Nederlandse badkamer. Deze uitvoering wordt gemonteerd aan de wand waar het bad tegen aanstaat.
Inbouwkraan
Een inbouwkraan zie je tegenwoordig in luxe badkamers. Hierbij worden de leidingen in de wand verwerkt. Enkel de kraan, bediening en eventueel een douchekop is te zien.
Kraan op badrand
De kraan is hierbij gemonteerd op de badrand. Wanneer je hiervoor kiest dan moet je rekening houden of de badrand breed genoeg is voor de kraan.
Vrijstaande kraan
Deze kraan staat vrij van het bad. Dit type kraan zie je vaak terug bij een vrijstaand bad. Dit straalt extra luxe uit en is daarom populair.