Binnen de woon- en lifestylewereld wordt zweeds rabat composiet steeds vaker gebruikt. Maar wat is het precies en hoe ziet het eruit? Het zijn potdekselplanken die worden gebruikt om schuttingen te bekleden. Dit geeft een rustieke en landelijke uitstraling aan je tuin. Een rabatplank ziet eruit als een houten plank en voelt ook aan zoals hout. Toch is het geen hout. Zweeds rabat is namelijk gemaakt van FSC-gecertificeerde houtvezels en gerecycled kunststof. Aan de onderkant van het Zweeds rabat zit een groef en aan de bovenkant zit een geschulpte rand. Dit zorgt ervoor dat de delen gemakkelijk in elkaar passen.
Wat maakt Zweeds rabat zo aantrekkelijk om mee te bouwen?
Het materiaal waar Zweeds rabat van is gemaakt is onderhoudsvriendelijk. Je hoeft het rabat alleen maar in de olie of de beits te zetten. Verder zijn de potdekselplanken zeer weerbestendig. Ze kunnen dus zeker wel tegen een regenbuitje. Daarbij is Zweeds rabat milieuvriendelijk. Voor het produceren hoeven er geen bomen omgekapt te worden en het kunststof dat wordt gebruikt is hergebruikt.
Voorbereidingen treffen voor het bouwen met Zweeds rabat
Allereerst is het handig om te weten wat de maten van de planken moeten zijn waar je mee gaat bouwen. Ook heb je het juiste gereedschap nodig om het Zweeds rabat in elkaar te zetten.
Hierbij kun je denken aan RVS bevestigingsmateriaal. Zo vermijd je plekken op de planken. Verder heb je Roest Vast Stalen (RVS) gevelschroeven nodig. Dan kun je zonder te boren de planken aan elkaar bevestigen. Zulke schroeven zijn bijna niet zichtbaar in hout als je ze eenmaal hebt gemonteerd.
Een schutting bouwen met Zweeds rabat
In de meeste gevallen wordt Zweeds rabat gebruikt om een schutting mee te bouwen. Het is handig als je dit samen met iemand anders oppakt. Als onderconstructie van de schutting kun je betonband gebruiken. Op die manier raken de planken de grond niet en kan er minder snel vocht naar binnen trekken. Vervolgens bevestig je de planken op palen. Hiervoor zijn er verschillende manieren mogelijk. Zo kun je de planken monteren over de lange lengte zodat je de palen niet meer ziet. Of je monteert de planken over de korte lengte zodat de palen juist wel zichtbaar zijn.
Van tevoren is het ook handig om er over na te denken of de schutting genoeg ventilatiemogelijkheden heeft. Je wilt niet dat er schimmel ontstaat tussen de planken. Daarna is het zaak om de potdekselplanken te behandelen. Kies bijvoorbeeld voor buitenbeits of teer. Op die manier is je schutting extra beschermt en kan hij jarenlang mee. Ten slotte kun je ervoor kiezen om de schutting in een bepaalde kleur te verven. Op die manier maak je je tuin helemaal af.