Een mooi gazon wil iedereen natuurlijk wel, maar hoe krijg je zoiets voor elkaar? Een gazon aanleggen is een klus waar je wel even de tijd voor moet nemen en daarnaast vraagt het onderhoud ook wat van je aandacht. In dit artikel kun je lezen hoe dit allemaal zit!
Grond voorbereiden
De ondergrond dient eerst voorbereid te worden alvorens je een gazon aanlegt. De grond moet ten eerste gespit of gefreesd worden, zodat deze vrij is van steentjes, wortels of ander vuil. De bovenste laag (ongeveer 30 centimeter) moet in ieder geval lekker luchtig en schoon zijn, zodat de graszoden of ingezaaide graszoden zich goed kunnen nestelen in de grond. Met behulp van een hark kun je de grond mooi egaal maken, zodat er later geen bobbels of andere oneffenheden komen in het gazon. Verder is een bemesting van de ondergrond met een ecologische meststof ook belangrijk.
Aanleggen gazon
Er zijn verschillende manieren om een gazon aan te leggen. Je kunt bijvoorbeeld graszoden gebruiken, maar het gras zelf inzaaien is ook mogelijk. Graszoden aanleggen is de makkelijke en snelle optie, maar dit is wel weer duurder dan zaaien. Wil je het gras zelf zaaien? Zorg er dan in ieder geval voor dat de grond vochtig en warm is. De periode tussen eind augustus tot eind oktober is de beste periode om te zaaien. In het voorjaar is zaaien ook mogelijk, maar dan zul je wel vaker moeten sproeien om de grond goed vochtig te houden. Graszoden zijn geschikt om het gehele jaar door aan te leggen, tenzij het vriest.
Zaaien gazon
De aarde moet dus vochtig zijn als je het gazon in gaat zaaien. Besproei de aarde eventueel een beetje nat. Je kunt verder ook een strooiwagen gebruiken om het zaaien wat makkelijker te maken en na het zaaien hark je grond lichtjes aan. Ongeveer twee weken later zul je als het goed is de eerste grassprieten zien opkomen. Let erop dat je die eerste paar weken niet over het gazon loopt, want dit kan het jonge gras beschadigen.
Wanneer de eerste maaibeurt?
Het gras maai je pas voor het eerst als de grassprieten een lengte van ongeveer 10 centimeter hebben bereikt. Let erop dat je het gras nooit te kort maait, want kort gras droogt veel sneller uit waardoor je dus ook meer kans op slijtage hebt. Aangeraden wordt om vooral de eerste paar keren een hoogte van 4 centimeter aan te houden. In het najaar, tijdens de laatste maaibeurt, mag je het gras wat langer laten staan, zodat het gras genoeg energie kan opslaan om de winter door te komen.
Gazon onderhouden
Wil je zo lang mogelijk van je fraaie gazon kunnen genieten? Dan is het belangrijk dat je deze goed onderhoudt. Dit betekent dus dat je het gras regelmatig moet maaien en de boel af en toe moet bemesten. Ook mos en viltplekken verwijderen en verticuteren behoren tot de taken die je zo nu en dan moet blijven uitvoeren om je gazon mooi te houden.