donderdag, november 21

3 tips voor het vervangen van groepenkasten

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Door de jaren heen is het gebruik van elektrische apparaten in een sterk tempo toegenomen. Gemiddeld hebben Nederlandse gezinnen circa 100 elektronische apparaten in huis. Een verbazingwekkend aantal! Als je vervolgens bedenkt dat we vroeger vrijwel geen extra elektronische apparaten in huis hadden, is het eigenlijk geen wonder dat de oudste groepenkasten hier niet meer op berekend zijn.

Toch zijn er nog steeds heel veel woningen die een oude groepenkast (uit de jaren ’70) gebruiken. Hierdoor wordt de groepenkast structureel overbelast en dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Wanneer een groepenkast telkens overbelast wordt, kan er kortsluiting ontstaan en in het ergste geval zelfs brand uitbreken. Dingen die je dus zeker wilt voorkomen! Een dergelijke groepenkast vervangen is dan ook noodzakelijk. Maar waar moet je dan rekening mee houden? Wij geven 3 tips voor het vervangen van groepenkasten.

1.         Hoeveel groepen zijn er nodig?

Voordat je de groepenkast gaat vernieuwen is het eerst belangrijk om te bedenken wat je precies nodig gaat hebben. Over hoeveel capaciteit moet de groepenkast straks beschikken. Maken jullie enorm veel gebruik van elektronische apparaten of valt dit eigenlijk wel mee? Zijn er veel stopcontacten aanwezig? Is de gezinssamenstelling veranderd? Dit zijn allemaal factoren om rekening mee te houden. Als je goed bedenkt wat je nodig hebt, kan je zo een stuk eenvoudiger overbelasting voorkomen. De meeste huishoudens beschikken tegenwoordig over een minimum van 6 groepen in hun meterkast.

Extra tip: bedenk goed dat apparaten van meer dan 2000 watt altijd een eigen groep nodig hebben. Hierbij moet je bijvoorbeeld aan een oven, inductieplaat, vaatwasmachine, droger, enzovoorts letten. Hierdoor stijgt het aantal groepen in huis al heel snel!

meterkast

2.         Hoeveel aardlekschakelaars zijn er nodig?

Naast het aantal groepen moet er ook aan het aantal aardlekschakelaars gedacht worden. Ieder circuit moet over een aardlekschakelaar beschikken. Wees maar niet bang, dit betekent niet dat je ook direct over tientallen aardlekschakelaars moet beschikken. Op iedere schakelaar kunnen immers minstens 4 circuits worden aangesloten. Maak niet de fout om te weinig aardlekschakelaars aan te schaffen, want dan loop je al gauw het risico dat je straks plotseling in het donker of, vervelender nog, in de kou zit! Wanneer dit gebeurt is het gelukkig nog wel mogelijk om met een kortingscode bonprix een nieuwe winterjas aan te schaffen, zo bestrijd je in elk geval alvast de ergste kou totdat er een oplossing is gevonden.

Hoeveel aardlekschakelaars je nodig hebt is tevens afhankelijk van de woonoppervlakte. Een specialist kan samen met jou een berekening maken om te kijken hoeveel schakelaars er precies nodig zijn voor een veilige en goed werkende meterkast.

3.         Schakel een elektricien in

Sta je zelf al met de gereedschapskist in de hand? Niet doen! Het vervangen van een groepenkast vraagt om enorm veel expertise. De groepenkast is het hart van alle elektrotechniek binnen jouw woning. Hier wil je dan ook geen fouten in maken. Bovendien kunnen fouten tot grote problemen leiden. Niet alleen in gebruiksgemak, maar ook qua veiligheid. Een simpele fout kan al kortsluiting en daarmee misschien zelfs brand tot gevolg hebben. Schakel daarom altijd een erkende elektricien in. Deze weet precies hoe hij te werk moet gaan en kan jou bovendien informeren over bovenstaande vragen. Zo weet je zeker dat de groepenkast straks naar behoren werkt en je van optimale veiligheid kunt genieten.

Share.

About Author

Leave A Reply